RSS
 

Северозападна България. Забележителности и интересности

26 May


Освен манастирите видяхме и пещерата Леденика разположена на няколко километра от Враца. Близостта в километри е подвеждаща, защото завоите и стръмния път водещ до нея забавят доста. По целия път има реликви от стар лифт, водещ в неизвестна за мен посока. Кози и неподържани беседки също са част от пейзажа. Скалните масиви по пътя изумяват с големината и формата си. Красив край! Пещерата също е уникална. Поляните наоколо са чисти и тучни. Хижа Леденика също изглежда добре поддържана. Може да се наложи да се изчака повече време, за да влезете в пещерата, защото обиколката е около час, а преди да излезе вече влязлата група не се пуска друга. Постоянната температура в пещерата е 7-8 градуса, но в преддверието и са по-променливи. Екскурзоводът каза, че през зимата стигат до минус 15-20, на което се дължат и красиви ледени висулки, които остават до късно през годината. Посещението на пещерата е изпълнено с неочаквани неща- провирания, изскачане и спускане на доста високи стълби, минаване над високи празни пространства и спускане по „мечи пързалки.” Към края на обиколката се стига до извор, в който си потапяш реката и си пожелаваш нещо.  Дъждът, който ни посрещна, образува не само малка река в самата пещера, но и предизвика спирането на тока по време на нашето пребиваване. Това предаде още по-занимателен ефект на посещението. Определено си заслужава да пропътуваш половин България, за да видиш не само пещерата, но и целия край.  

Други  интересни и не толкова популярни места на които попаднхме бяха: с. Лакатник, гара Лакатник и Своге.

Лакатник запомних с изобилието на люляци, които ухаеха силно, малкото жребче, което препускаше с все сила около майка си, безумните превозни средства и липсата на хора, но момчето с тениска на Раймщайн и техният тур от 2010.

Гара Лакатник: водопад до крайпътен ресторант. Пещерата Темната дупка, която наистина е темна и е дупка. Без стабилна подготовка и осветление може да се види само входът и да се усетят галериите и. В района на пещерата  има чудесни пътеки и скали, които си заслужават поне час обиколка. Ние намерихме чудесно място на самият връх на едни скали, от което помързелувахме и гледахме Искър, Врачанските скали, преминаващите влакове, губещи се в скалите. За да влезнем и излезнем от гара Лакатник преминахме през два стари въжени моста, а Искър отдолу се пенеше.

Своге има интересна подредба на административни и градски сгради. Гарата е на самият площад, на който централно място имат Културния дом и библиотеката. Общината и Общинския съд (най-луксозната сграда в Своге) са „скрити” по-навътре в града. Централните улици са пазарски и носят много от духът на комунизма. Табеленият туризъм тук е много удачен. С повече наблюдателност ще се натъкнете на позабравени надписи от времето преди 1989.

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

 

 
 1. Дина

  June 1, 2011 at 10:05 pm

  Хипно, много ми допадна идеята да разделиш впечатленията си от Северозапада в няколко тематични пътеписа

   
 2. hypno

  June 2, 2011 at 12:13 am

  нали..така някак не е едно голямо изригване, а няколко по-малки